dimecres, 7 de gener de 2015

El llibre del mes de Gener

Comencem l'any tot recomanant un dels llibres de l'estimat Joan Barril, periodista i escriptor, que, malauradament ens ha deixat aquest any ja passat. L'obra, un llibre escrit per als joves, Tots els ports es diuen Helena, va rebre el premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil i ens narra el viatge d'un noi de dotze anys per Europa, de Rotterdam a Bucarest, durant el qual coneix el seu primer amor, l'Helena. 
Una novel.la d'amor, de creixement i de reflexió. Una lectura poètica. Deliciosa... I tal com diu en Josep Mª Aloy en el seu bloc, Mascaró de proa (us convidem a llegir-ho) una novel.la juvenil brillant!
I per als adults, Mariona de Pilar Rahola, una novel.la històrica situada al segle XIX a la vila de Gràcia de Barcelona. Al voltant de la protagonista, la Mariona, i de la seva família, l'autora ens ofereix una visita ben documentada a aquella època "amb les seves revoltes i repressions, la industrialització del país i la primera vaga general, les llavors del republicanisme, la maçoneria i la Renaixença. I sempre amb l'amenaça latent de les lleves, les temudes lleves que s'enduen els fills a morir lluny. El país canvia, i la Mariona —la seva consciència  de dona i ciutadana— també". Una lectura de fons històric per explicar la Història a través de les petites històries de la gent, en aquest cas, la Mariona.